Meteen naar de inhoud
Home » Tips voor het onderhoud van je keukenmes

Tips voor het onderhoud van je keukenmes

Je wilt je mooie keukenmes, dat ideaal in de hand ligt, netjes onderhouden maar hoe doe je dat? Met enkele handige tips voor het onderhoud van je keukenmes helpen we je graag verder!

Afwassen

Een keukenmes hoort niet in de vaatwasser. Je wast ze met de hand af. Altijd. Waarom? Omdat de vaatwasser te lang en te warm wast. Het heft van het mes verdraagt dit niet. Daarnaast spoelen er etensresten allerhande door je machine, blijven er resten afwasmiddel achter. Neen, allesbehalve een ideale omgeving voor je keukenmes.

Slijpen

Niets zo gevaarlijk als een bot mes! Daar ga je meer druk mee uitoefenen, en riskeer je uit te schuiven, af te schampen, hoe je het maar wilt noemen.

Na verloop van tijd wordt elk mes bot, ook de dure Japanse messen..  Dus moet je slijpen. Gebruik regelmatig je aanzetstaal, dat voorkomt dat je later meer drastische acties moet ondernemen zoals je mes echt opnieuw laten slijpen. Wetsteen kan overigens ook doen wat nodig is..

tips voor onderhoud van je keukenmes

Bewaren

In een keukenlade ligt niet alles vast. Daardoor is de kans groot dat messen tegen mekaar of andere metalen komen. Dit met beschadigingen tot gevolg. Kies daarom altijd voor een goed messenblok of magneetstrip.

Snijplank

Belangrijk voor de levensduur van je materiaal is een goede snijplank. Snij nooit op je granieten werkblad. Altijd een degelijke, houten snijplank.

Snijden!

Een mes is inderdaad, om mee te snijden. Het is geen breekijzer, of wrikgereedschap. Ze zijn perfect voorzien om de neerwaartse snijbeweging aan te kunnen, maar zijwaartse druk is absoluut uit den boze. Je mes zou makkelijk kunnen breken.

Informeer je vrouw!

Hoe mooi je ook je spullen verzorgt, informeer ook de huisgenoten dat je prachtige koksmes niet in de afwasmachine mag! Vertel er ineens ook bij dat je niet op het aanrecht snel even een ui snippert en dat je er géén bevroren kippenbouten mee mag doorsnijden.

Ook iets voor u?

Nog geen mes, maar na deze tips overtuigd dat je ook zo een mooi scherp ding perfect zal onderhouden? Kijk hier voor de handige top 6 koksmessen !

 

 

Facebook Comments Box

Wat denk jij? Laat het hieronder weten!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Een cadeautje met Champagne?

Zoek dan zeker niet verder! Wij hebben prachtige en originele

gepersonaliseerde cadeaus voor elke gelegenheid in onze shop.

Bedankt voor je bezoek!
Wil je ons ook een klein beetje steunen?
Jouw LIKE op Facebook helpt ons echt vooruit!