Meteen naar de inhoud
Home » Hout, briketten of houtskool?

Hout, briketten of houtskool?

briketten of houtskoolDe voor-en nadelen van gas tegenover kolen hebben we al aangehaald in het artikel waar u kon bepalen welk voor u de ideale barbecue is.

We laten de gasbarbecues even links liggen. Nochtans was dit segment goed voor 25 % van de markt. Maar sinds de uitspraken van Gert De Mangeleer en Sergio Herman in “Hobbykok” “een barbecue op gas, bullshit dat is niet echt barbecueën” staat dat wat onder druk.. Goed, maar gebruiken we dan briketten of houtskool? We zochten het voor u uit, en tonen al meteen de “third way”.

Barbecueën kan op hout.

Het lijkt intussen een rariteit, maar hoger ga je niet scoren op vlak van authenticiteit…

Doe dit vooral NIET als je:

  • Geen droog hout hebt liggen. Nat hout brandt niet goed, en geeft veel te veel rook. Hout van naaldbomen is af te raden, de teer die je de lucht (en dus je eten) inblaast als dat niet volledig droog is, kunnen we best missen. Hout moet ook absoluut zuiver zijn, dus géén geschilderd of behandeld hout!!

– Niet goed vuur kan maken. Als je dekunst van het vuurmaken wat beheerst, kan je op relatief korte tijd een mooi vuur stoken.. Maar laat je gasten geen uren wachten op een mooi vuurtje. (TIP voor beginners; de vuurdriehoek bestaat naast temperatuur en brandstof ook uit ZUURSTOF!)

Barbecueën met houtskool

De meest gekende manier van werken.

Belangrijkste voordelen: heel hoge temperatuur te bereiken.

Als je stress krijgt omdat je niet zeker weet of je kolen wel snel genoeg zullen gloeien, gebruik dan een makkelijke brikettenstarter. En voor zij die zelfs daarmee de barbecue niet volledig in orde krijgen… op een windstille dag kan een oude haardroger wonderen doen. Veel lucht toevoegen, dus snel alles in brand. LET OP: eerst de kolen witgloeiend, dan pas de rooster er op. Niet het vlees er opleggen en intussen nog met de haardroger wat het vuur oppoken.

Nadeel: de kolen zijn sneller opgebrand dan bij het gebruik van briketten. De hitte is hevig, maar dus ook sneller weg.

Weg met de mythes: Houtskool zou niet zo gezond zijn, want behandeld met brandversnellende producten. Sinds we zoiets hebben als de “Europese Unie” is dat verboden.

Parallel met de binnenkeuken: gebruik je graag gas binnen? Gebruik dan houtskool buiten.

Barbecueën met briketten

Briketten hebben een voordeel ten opzichte van gewoon houtskool: ze blijven veel langer hitte afgeven. Hierdoor kun je een hele avond bbq-en op een aangemaakt vuur. Aanvullen of bijvullen met nieuwe briketten is niet nodig, of het moet wel heel gezellig worden. Heeft natuurlijk als voordeel dat je op het einde van een avond ook nog rustig een banaantje, of een allerlaatste koteletje kan opleggen.

Let bij het kopen van de briketten wel een beetje op wat je koopt. Je legt er namelijk je eten boven… Briketten zijn samengeperste houtskool (het argument dat ze “gezonder” zijn dan die houtskool slaat dus nergens op).. gemengd met meestal maïszetmeel, soms andere dingen zoals aardappelzetmeel of kokosnotenschalen.

Barbecueën met briketten is een beetje vergelijkbaar met koken op elektriciteit.

Conclusie:

Hout is authentiek en kan perfect, maar let er op dat je goed hout gebruikt.

Houtskool is een perfecte warmtebron en zeker geschikt.

Briketten: eveneens erg geschikt. Geeft een langere en meer constante warmte.

Facebook Comments Box

Wat denk jij? Laat het hieronder weten!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Een cadeautje met Champagne?

Zoek dan zeker niet verder! Wij hebben prachtige en originele

gepersonaliseerde cadeaus voor elke gelegenheid in onze shop.

Bedankt voor je bezoek!
Wil je ons ook een klein beetje steunen?
Jouw LIKE op Facebook helpt ons echt vooruit!