Meteen naar de inhoud
Home » Hoe overwin je dit onsmakelijke klusje: Hoe verschoon je een luier?

Hoe overwin je dit onsmakelijke klusje: Hoe verschoon je een luier?

Vrouwen hebben wat baby’s betreft heel wat voorsprong op ons mannen. Negen maanden bonding in de buik, melkgevende attributen aan het lijf en die o zo vertrouwde geur waar de klein direct rustig van wordt zodra het geroken wordt. Wat dat betreft hebben wij mannen het iets lastiger. Toch kunnen ook wij een goede band kweken met de baby door veel aandacht te besteden en ons deel op te nemen in de dagelijkse verzorging. Dan komen we meteen bij het minst smakelijke onderdeel uit. Die kleine poepfabrieken moeten regelmatig een schone luier om zodat de billen niet rood uitslaan en de kamer niet gaat stinken. Het lijkt eenvoudig, maar toch zitten er wel enkele belangrijke stappen in het verschoonproces. Lees snel door voor luier verschoningstips.

luiers vervangen

Luier verschonen? Veiligheid eerst!

Bij alles wat je in je leven doet geldt deze leus altijd: veiligheid eerst! Dat geldt zelfs voor het verschonen van een luier. Die kleintjes zijn zo beweeglijk als wat en kunnen zelfs tijdens het wisselen van de pamper flink tekeer gaan. Kleine poepninja’s zou je ze kunnen noemen. Heb je de baby niet goed in de gaten, dan kan het in een oogwenk van de commode stuiteren met alle gevolgen van dien. Dit wil je natuurlijk voorkomen en dat kan door drie dingen goed in de gaten te houden.

  1. Houdt altijd een hand op de kleine zodat deze rustig blijft liggen en waak altijd met minstens één oog om de bewegingen in de gaten te houden. Zelfs als je iets moet pakken dat net buiten zicht ligt.
  2. Het is dan ook slim om alles wat je nodig hebt binnen handbereik te leggen. De schone luier alvast open te leggen met de juiste kant naar voren zodat je het er enkel nog onder hoeft te schuiven, de schoonmaakdoekjes erbij te zetten met het dekseltje open en een eventuele crème alvast los te maken (buiten bereik van de kleine). De luieremmer dicht in de buurt is ook geen luxe. Een heerlijk ruikende bruine vlek op het vloerkleed zit je niet op te wachten.
  3. Nummer drie is de allerbelangrijkste. Loop nooit weg terwijl je de kleine alleen laat liggen op de verhoogde verschoonplek!

Hoe til je de beentjes op bij het luier verschonen?

Een van de belangrijkste onderdelen van het verschonen van de luier is niet eens zozeer de luier zelf. Dat komt nog wel. Bedenk dat de kleine zodra het geboren wordt aardig flexibel is en dat nog niet alles goed vastgegroeid zit van binnen. De meest gemaakte fout bij het verschonen van een pasgeboren baby is dan ook om de kleine bij de enkels vast te pakken en omhoog te tillen zodat de billen van de commode afkomen. De heupen en alles wat daaraan vastzit worden hiermee op een vervelende manier geforceerd. Er zijn twee juiste manieren om je baby goed vast te pakken tijdens het af- en om doen van de luier:

  1. Houd je vlakke hand onder de heupjes en je duim aan de voorkant voor grip en kantel de heup een klein beetje omhoog. Zo heb je genoeg ruimte tussen verschoonplek en billen om de luier er tussen te laten.
  2. Rol de kleine op de zij zodat je de billen makkelijk schoon kunt maken. Bedenk dat bij zo’n kleintje de poep zelfs tot boven de luier uit kan komen, dus dan je genoeg ruimte moet hebben om zowel billen als onderrug goed schoon te kunnen maken.

Altijd naar achteren vegen

Of de kleine nu alleen maar geplast heeft of dat het een flinke traktatie heeft in de luier, je zult het altijd even moeten droogvegen met een doekje. Een vochtige huid in de schone luier kan alsnog voor een geïrriteerde zorgen. Zodra je de kleine netjes schoon veegt doe je dit met een zachte wrijfbeweging naar achteren toe. Dit maakt geen verschil of het nu een jongen of meisje is. De reden dat je het op deze manier doet is omdat je geen poepresten in de vagina of plasser wilt vegen. De bacteriën in de poep blijven hierdoor achter en kunnen vervelend te werk gaan. Mocht het per ongeluk daar toch terecht komen, bijvoorbeeld door diarree, dan kun je het zachtjes met watten wegvegen.

De plasser bedekken

Iets wat heel vaak gebeurd tijdens het wissel van de luier is een plasfestijn. Door de plotselinge kou op het geslachtsdeel kan de kleine aandrang krijgen om te plassen en daar heeft het geen controle over. Voor je het weet wordt je getrakteerd op een flinke straal in je gezicht. Om dit laatste te voorkomen leg je direct als de luier af gaat een doekje op de vagina of penis (deze laatste ook even naar beneden gedrukt houden) om een mogelijke straal af te houden.

Open luier klaar voor de start

Leg de schone luier alvast startklaar in de buurt van de kleine. Zo snel mogelijk de nieuwe luier om de billen voorkomt dat er ongelukjes de kamer in vliegen. Zodra je de nieuwe luier om kunt doen, zorg je ervoor dat de plakstrips op navelhoogte zitten. Dit is de juiste hoogte. Zodra de plakstrips netjes vast zitten, controleer je het gegolfde randje bij de beentjes of deze goed zit om lekkages van urine te voorkomen.

Tijd om te ontspannen

De verschoontaak zit er weer op, tijd om te ontspannen tot de volgende luier. Snel nog even een hapje en een drankje om jezelf te verwennen. Dat mag best wel na zo’n onsmakelijk klusje.

 

 

Bedankt Maarten van Papaswereld.nl voor deze handige uitleg! Ik ben zelf uit de pampers maar ik denk dat veel mannen hier iets aan gaan hebben!

Zelf ook een “Hoe doe je?” artikel insturen? Dat kan! Stuur me gerust een berichtje!

Kristof

 

Facebook Comments Box

Wat denk jij? Laat het hieronder weten!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Een cadeautje met Champagne?

Zoek dan zeker niet verder! Wij hebben prachtige en originele

gepersonaliseerde cadeaus voor elke gelegenheid in onze shop.

Bedankt voor je bezoek!
Wil je ons ook een klein beetje steunen?
Jouw LIKE op Facebook helpt ons echt vooruit!

%d bloggers liken dit: