Vandaag whisky uit India. Geen recente bevlieging van een stel zakenmannen op zoek naar snel geld. De mannen van Amrut zijn al sinds 1948 bezig met het brouwen van whisky. Whiskymakers die er amper een jaartje na het ontstaan van hun land mee begonnen zijn dus.
Het beste van twee continenten
Om whisky te maken begin je altijd bij het belangrijkste: het water. Er zijn zelfs Japanse brouwerijen die Schots water met een tanker gaan ophalen om hun whisky te maken. Bij Amrut hebben ze dat niet nodig; daar hebben ze sowieso al speciaal water in de buurt: smeltwater van de Himalaya. Voorwaar uniek.
Vervolgens rijpen ze in vaten in het Indische broeierig hete klimaat. Dat heeft als voordeel dat het natuurlijk een pak sneller begint te borrelen dan in het regenachtige Schotland. In Bangalore, op 3.000 meter hoogte bovendien, dat scheelt alvast enkele jaren. Het product kan dus een pak sneller op de markt worden gegooid. Omdat de rijping toch ook nog even volgens de regels van de oude Schotse kunst moet gebeuren, worden de vaten nadien nog naar Europa getransporteerd. Daar worden ze -op een geheime locatie – nog een tijdje gelegd om rustig (en ik citeer de brouwerij “het exotische met het boeiende te combineren”).
Smaak
Door vele kenners als uitmuntend bestempeld. Een ietwat aparte smaak wel. Mijn cup of tea is het alvast niet. Het eikenhout is me wat te overheersend en de kruidigheid zal wel typisch Indisch zijn, maar echt bekoren kan het me toch niet.
Technische fiche
46 %
kleur: goudgeel
Amrut Distilleries
Prijs: rond de € 30,00