champagneOver wine & food zijn al voldoende boeken geschreven. Maar Champagne en gerechten combineren ? Aangezien de betere wijn en de normale champagne steeds dichter bij mekaar liggen: waarom ook niet? Omdat het zonde zou zijn om de smaak van de champagne verloren te laten gaan, geven we u een korte maar handige leidraad.

Aperitief

Als aperitief kan je een eenvoudige brut, zonder jaargang gebruiken. De bekende merken zijn dan Moët & Chandon, Pommery brut, Veuve Clicquot brut. Houden ook voldoende stand bij tal van voorgerechtjes met vis en gevogelte.

Alternatief is een Blanc de blancs. De bekendste daarbij is Pol Roger. Pour la petite histoire; het zou de favoriete champagne van Churchill geweest zijn. Blanc de blancs overigens; de enige champagne die van witte druiven wordt gemaakt. En het mag niet verwonderen dat dit dan de Chardonnay is.

Hoofdgerecht

Leuke flessen zijn de champagnerosés. Billecart Salmon is een bekend, en ook wel betaalbaar goed idee. Kan bij nagenoeg alle hoofdgerechten. Overdreven pikant moet je uiteraard niet gaan opzoeken.

Alternatief zijn de Blanc de Noirs. Compleet tegenovergestelde dus van de Blanc de blancs, want géén Chardonnay in deze flessen. Enkele matchende flessen: Pommery wintertime Blanc de Noirs en Mumm Blanc de Noirs brut.

Nagerecht

Bij nagerechten mag er een Sec of demi-sec worden geschonken. Laurent Perier demi-sec kan je voor een kleine dertig euro wel vinden.

Uitsmijters

De uitsmijter wilt niet zeggen dat u deze champagnes moet houden voor bij een portie eieren. Integendeel. Maar als u een millésimé op de kop kan tikken, of een cuvée spéciale, geniet er dan vooral van. Doe dat bij voorkeur bij een forel, waarom niet met een champagnesaus of een gebraden kippenborst. Maar laat de Laurent Perrier Grand Siècle of Dom Ruinart Rosé alstublieft in de kelder indien u een pikante curryschotel of vlees met een saus op basis van blauwe schimmelkaas gaat eten. Indien u de prijzen van de flessen kent, weet u waarom het uitsmijters zijn.

Conclusie

Champagne en gerechten combineren kan best. U moet alleen een beetje weten wat u doet. De prijs is niet meer zo verschillend van een goede fles wijn en het geeft ontegensprekelijk een feestelijk tintje aan de maaltijd. Vermijd wel extreem afsmakende gerechten, anders zal de finesse van uw lekkere champagne toch een beetje verloren gaan.

We kozen in dit artikel voor de grote bekende merken, makkelijk terug te vinden in de supermarkt. Indien u al wat meer kennis van de champagnestreek heeft en bij de plaatselijke boer gaat kopen, kan u met dit overzicht toch ook handig terugvinden wanneer u welke fles kan gebruiken.

Zelf een top combinatie van food – champagne gevonden? Laat het ons aub weten in de commentaren!

https://i1.wp.com/www.sixpacks.be/wp-content/uploads/2016/01/champagne-kurken.jpg?fit=800%2C624&ssl=1https://i1.wp.com/www.sixpacks.be/wp-content/uploads/2016/01/champagne-kurken.jpg?resize=150%2C150&ssl=1RafDrankFoodOver wine & food zijn al voldoende boeken geschreven. Maar Champagne en gerechten combineren ? Aangezien de betere wijn en de normale champagne steeds dichter bij mekaar liggen: waarom ook niet? Omdat het zonde zou zijn om de smaak van de champagne verloren te laten gaan, geven we u een korte...Alles voor de man met smaak!