Meteen naar de inhoud
Home » De waarheid over Absint

De waarheid over Absint

Iedereen heeft allicht al eens gehoord over Absint. Het is een sterke drank met een sterke anijs smaak en een groene kleur. Aan het einde van de 19de eeuw was dit drankje razend populair in heel Europa en werden er allerlei mysterieuze eigenschappen toegeschreven. Absint zou hallucinaties veroorzaken, kunstenaars zouden veel meer fantasie krijgen door de drank, het zou lust opwekkend zijn, enz.

Wij zullen ondertussen eens een paar van die eigenschappen bekijken en zien wat er nu allemaal echt is en wat niet.

Wat is Absint juist?

Absint is een sterke kruidendrank die heel erg naar anijs smaak. De eerste (commerciele) absint werd trouwens op de markt gebracht door dhr. Pernod die we nu nog kennen van het gelijknamige anijs-drankje. Je zou denken dat het dus in Frankrijk is ontdekt maar dat klopt niet. Pernod heeft het recept uit Zwitserland gehaald.

Het groene drankje is redelijk straf!  Het alcoholpercentage ligt meestal tussen de 50 en 60% en dat is beduidend meer dan bij andere populaire sterke dranken.

Bijna altijd heeft absint een geel-groene kleur maar er bestaat ook kleurloze absint.

Van Absint begin je te hallucineren, klopt dat?

Nee, dat klopt niet. In het artikel op Wikipedia staat wel het volgende:

Van absint krijg men symptomen als epileptische aanvallen, stoornissen van spraak en slaap, mentale uitputting en auditieve en visuele hallucinaties. Absint werd verder in verband gebracht met hersenschade, gastro-intestinale aandoeningen, psychiatrische ziekten en zelfmoord.

Als je genoeg whisky of wodka drinkt krijg je deze symptomen ook. Niks te maken met de absint op zich dus.

van-gogh-absintVan Absint wordt je gek

Ook niet waar. Het is een beetje hetzelfde als hierboven. Wie sterke drank stevig misbruikt begint na een tijdje wel vreemd te doen maar opnieuw heeft dit niet specifiek met de Absint the maken.

Er zijn verschillende verhalen bekend van mensen die onder invloed van Absinth gekke dingen hebben gedaan. Zo is er een Zwitserse alcoholist die onder invloed van Absint zijn gezin heeft uitgemoord en ook wordt er gezegd dat van Gogh stevig wat van het spul binnen had toen hij zijn oor afsneed.

Absint is verboden in Belgie

In Frankrijk vind je het gewoon in elke supermarkt maar ik heb Absinth nog in geen enkele supermarkt zien staan hier in Belgie. (Verbeter me als dat niet waar is.)

De reden daarvoor ken ik niet maar het is alvast niet omdat het verboden is. Er bestond wel een verbod maar dat is in 2005 opgeheven. Er is dus geen enkele wettige reden om het niet te verkopen.

 

Je ziet, er wordt veel over gezegd en gefantaseerd maar uiteindelijk is het gewoon een kruidige sterke drank waar een wat mysterieuze sfeer rond hangt. Veel mensen noemen het drankje dan ook De Groene Fee om wat in die sfeer te blijven. Wil je zelf eens proeven? Dat kan in verschillende hippe cocktailbars of gewoon bij je thuis als je een fles besteld.

Als je online wil bestellen zou ik TopDrinks aanraden, daar kan je kiezen uit verschillende soorten.

 

absint-flessen

Nog een laatste tip, en ik spreek uit ervaring: Kalm aan met dit drankje! Door het hoge alcoholpercentage ben je verrassend vlug dronken!

Facebook Comments Box

Wat denk jij? Laat het hieronder weten!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Een cadeautje met Champagne?

Zoek dan zeker niet verder! Wij hebben prachtige en originele

gepersonaliseerde cadeaus voor elke gelegenheid in onze shop.

Bedankt voor je bezoek!
Wil je ons ook een klein beetje steunen?
Jouw LIKE op Facebook helpt ons echt vooruit!

%d bloggers liken dit: