Meteen naar de inhoud
Home » Welk bier bij welk gerecht?

Welk bier bij welk gerecht?

Waarom nemen wij eigenlijk altijd wijn bij ons eten? Belgie is eerder een bierland en toch kiezen we meestal voor een bijpassend wijntje als we een lekker gerechtje maken. Misschien weet gewoon niemand welk bier bij welk gerecht hoort.

Hoog tijd om daar eens verandering in te brengen! Ale… We gaan jullie in ieder geval al laten weten dat het perfect mogelijk is. Bier en gerechten combineren is een beetje zoals bij wijn: het is een kwestie van de juiste smaken te combineren.

welk bier bij welk gerecht

Welk bier serveer je bij welk gerecht?

Hieronder een klein voorbeeldje van een techniek die je kan gebruiken om bier en eten te combineren.

We hebben deze techniek eens gekregen van een bierkenner maar het zal vooral een kwestie van proberen en oefenen zijn. In de bekendere drankenwinkels kunnen ze je ook niet altijd helpen. Vraag hen welke fles wijn je bij dit of dat moet serveren en je krijgt direct een antwoord maar als je vraagt welk bier erbij hoort dan wordt het meestal heel stil.

Accentmethode

Hierbij combineer je het gerecht met een bier dat dezelfde hoofdsmaak heeft als je maaltijd. Zo versterken ze elkaar, bijvoorbeeld met een amber biertje (zoeter) bij gekarameliseerd vlees.

Brugmethode

Bij de brug-methode ga je zoeken naar vergelijkbare smaken die elkaar aanvullen, dus die een brug slaan tussen de maaltijd en het drankje. Als je op deze manier gaat food pairen dan kun je bijvoorbeeld denken aan een kruidige dubbel bij een stoofschotel.

Contrastmethode

Tot slot de contrastmethode, hierbij zoek je -je raadt het al- naar een tegenpool aan smaken. Dit komt vaker voor dan je denkt. Denk maar eens aan een fris pilsje bij een pittige maaltijd.

 

Ergens las ik ook nog dit: bieren met een lichtere kleur zoals pils combineer je met lichte gerechten, zoals salades of lichte voorgerechten. De donkere, zwaardere bieren drink je bij de zwaardere, rijkere gerechten.

Tja… Ik schreef het in het begin al, weten welk bier bij welk gerecht je moet serveren zal dus vooral een kwestie van oefenen zijn.

Als je eruit bent welk soort bier je nodig hebt kan je misschien eens kijken op onze lijst met alle Belgische bieren om een keuze te maken.

Uiteraard is het voor ons ook zoeken naar de juiste combinatie maar we leren graag bij. Als jij een perfecte combinatie kent, schrijf die dan even in de commentaren onder dit artikel, we zijn u eeuwig dankbaar!

 

Op zoek naar een cadeau met bier?

Facebook Comments Box

Wat denk jij? Laat het hieronder weten!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Een cadeautje met Champagne?

Zoek dan zeker niet verder! Wij hebben prachtige en originele

gepersonaliseerde cadeaus voor elke gelegenheid in onze shop.

Bedankt voor je bezoek!
Wil je ons ook een klein beetje steunen?
Jouw LIKE op Facebook helpt ons echt vooruit!