Echte authentieke Italiaanse Bolognese. Eindelijk gemaakt en volgens het aloude recept. Het werd zelfs meer dan 30 jaar geleden al gedeponeerd door de Academia Italiane della cucina.

Belangrijk voor je begint: dit gerecht neemt TIJD in beslag. Het moet vele uren opstaan. Snel een Bolognese (“Bolognaise”) maken zit er dus niet in.

bolognese

Zo maak je een échte Bolognese!

Ingrediënten

  • 800 gr. tagliatelli. Géén spaghetti, want daar blijft de saus onvoldoende aan hangen.
  • Parmezaanse kaas, 50 gram. Liefst een blok, dan kan je die vers raspen.
  • 1 kilo gemengd gehakt, varken-runds
  • Pancetta (je zoekt best echt naar pancetta. Indien je het echt écht niet kan vinden, kan je het vervangen door gezouten spek, maar dat is toch echt maar als je die pancetta niet kan vinden. Een soort Italiaanse worst dus, fijn gesneden liefst. 100 gram)
  • scheut olijfolie
  • 100 gr. goede boter
  • Halve fles witte wijn
  • Halve liter melk
  • 400 gram tomaten uit blik
  • kwart liter kippenbouillon
  • peper en zout
  • Uit de groentenafdeling
    • 1 wortel
    • 2 stengels selder
    • 1 ui
    • 3 tenen look

Aan de slag

1 De groenten:

– selder in stukjes snijden

– Wortel in kleine blokjes snijden

– Look versnipperen

In een grote pan (die mag op dit moment nog te groot zijn voor deze groenten), de boter smelten, samen met een goede scheut olijfolie. Even roeren en dan de pancetta erbij. Klein kwartiertje al roerend bakken.

2 Nu het vuur wat hoger, en het gehakt toevoegen. Je weet dat dit in stukken gebeurt, anders ga je het stomen… Hiervoor had je dus die wat te grote pan nodig.

3 Blussen met de wijn en alles overgieten in een grote pot. (heb je een Creuset? Prima!). Melk, tomaten en bouillon mogen er ook al meteen bij ! Peper en zout naar smaak toevoegen.

4 Laten pruttelen maar. 4 uur lang ! Nog een beetje extra bouillon of gewoon wat water toevoegen als het te droog wordt. Als ze na 4 uur een beetje de look en feel van havermout krijgt, dan is ze klaar.

5 Tagliatelli klaarmaken. Iets minder dan al dente. En let op !!! het pastawater niet allemaal weggieten.

6 Tagliatelli in de pot “saus” (die moet dus echt goed dik zijn !) , waar je nu een goede pollepel pastawater bijdoet, en halve minuut laten meepruttelen.

Vlak voor het opdienen nog je parmezaan erboven raspen.

In niets te vergelijken met de spaghetti bolognaise die je in een taverne krijgt. Het is dus pasta (en meer precies tagliatelli) bolognese

De melk in het recept dient trouwens om de zuurheid van de tomaten te temperen. Bolognese en nadien zure oprispingen? Met dit recept gegarandeerd niet !

Smakelijk, en hopelijk kan je deze comfort food samen met een hoop vrienden eten. Gegarandeerd: de pot is leeg.

https://www.sixpacks.be/wp-content/uploads/2015/08/bolognaise.jpghttps://www.sixpacks.be/wp-content/uploads/2015/08/bolognaise-150x150.jpgRafFoodbolognaise,bolognese,pastaEchte authentieke Italiaanse Bolognese. Eindelijk gemaakt en volgens het aloude recept. Het werd zelfs meer dan 30 jaar geleden al gedeponeerd door de Academia Italiane della cucina. Belangrijk voor je begint: dit gerecht neemt TIJD in beslag. Het moet vele uren opstaan. Snel een Bolognese ('Bolognaise') maken zit er dus niet...Alles voor de man met smaak!