Kijk, dit noem ik nu eens écht lekker eten! In de winter maak je dit met wat gekookte aardappelen en in de zomer hoeft hier eigenlijk helemaal niks bij. In deze Griekse stoofpot met varkensvlees en prei draait het vooral om de pure smaken bijeen te laten komen.
Nu zou ik natuurlijk een hele uitleg kunnen geven over de Griekse keuken maar dat gaan we niet doen. Onderstaand recept is een samenraapsel en interpretatie van de recepten die ik hier, hier en hier gevonden heb.
Recept Griekse stoofpot met varkensvlees en prei
Los van de ingrediënten heb je hiervoor ook een goede stoofpot nodig waarin je alles een dik uurtje kan laten pruttelen.
- 1 kg varkensvlees in blokjes gesneden
- 3 grote stronken prei, gehalveerd en in grote stukken gesneden
- een handje champignons in kwarten
- 1 tomaat in blokjes
- 2 wortels in grote stukken gesneden
- flinke scheut olijfolie
- 1 kop rode wijn
- 2 koppen water
- peper en zout
- 1 citroen
Laat de olie warm worden in je pot en doe daar het varkensvlees bij. Zorg dat alle blokjes langs alle kanten goed aangebakken zijn en blus alles met de rode wijn. Dit mag je een paar minuten laten pruttelen zodat de alcohol verdampt.
Giet het water erbij en leg alle groenten er nu bovenop. Zet het deksel op de pot en laat alles een klein half uur pruttelen.
Check na een half uur even in de pot en roer alles even ondereen.
Laat nu de pot met deksel nog een klein half uur verder pruttelen.
Als je het deksel er nu afhaalt komt de geur van een heerlijke stoofpot je tegemoet! Top gewoon! Juist nog even proeven en indien nodig wat peper en zout bijdoen.
En die citroen? Wel in Griekenland werken ze hun bord af met het sap van een citroen. Dit is puur optioneel natuurlijk en als je het wil doen, citroensap dus niet in de pot maar iedereen een stukje geven zodat ze zelf kunnen kiezen om de citroen te gebruiken of niet.
Varieer gerust zelf een beetje, hier zijn veel mogelijkheden mee.
Kalí órexi!
Ook zo een liefhebber van Grieks eten? Bekijk dan ook onze andere Griekse recepten een keer.
Volg mij op Social Media: