Een gebraden kerstkalkoen maken is een beetje zoals een rondje poker spelen… Je weet nooit hoe je moet reageren – veel of weinig inzetten, een temperatuur lager of hoger schakelen? Of wanneer je moet wachten – je kaarten neerleggen, of de kalkoen toch al uit de oven halen?

Behalve wanneer je het perfecte recept hebt natuurlijk. Het meest gekende recept – toch alleszins op het web – is wellicht dat van de Britse tv-kok Jamie Olliver. Zijn ‘Christmas turkey roast’ werd al ontelbare keren gekopieerd. Maar waarom niet een betere variant uitproberen op deze klassieker, zoals dit gerecht met appelsien, rozemarijn en look?

kerstkalkoen-appelsien

Ingrediënten voor kerstkalkoen met appelsien

• Olijfolie
• 1 ui, fijn gehakt
• 1 teentje look, fijn gehakt
• Wit brood
• Eetlepel rozemarijn blaadjes
• 10 extra takjes rozemarijn
• Appelsienen
• 1,5 kg kalkoenfilets
• Eetlepel paprika(poeder)
• 100 ml Madeira
• 2 x 300 ml verse kippenbouillon

Kerstkalkoen maken

1. Voorverwarm de oven op 200 graden.
2. Verhit twee eetlepels olie in een kleine pan en fruit de ui totdat die zacht en transparent is. Voeg de look toe en kook voor een minuut. Laat afkoelen. Maak fijne broodkruimels met behulp van een foodprocessor en mix de rozemarijnblaadjes erdoor.
3. Neem een appelsien en maak zeste van de helft ervan. Pel daarna de appelsien en ontpit hem. Snijd het vruchtvlees in stukken en voeg toe aan de food processor samen met de zeste. Mix. Voeg toe aan de ajuinen in de pan en kruid goed bij.
4. Snijd de kalkoen in de lengte in tweeën. Vul de kalkoen met de helft van de vulling, de rest gaat bovenop aan de buitenkant.
5. Sprinkel de rest van de olie over de kalkoen en kruid met paprika. Pers het sap van de tweede appelsien uit en giet het over de kalkoen. Kruid genoeg, zet daarna in de oven voor exact 60 minuten. Overgiet opnieuw met bestaand vocht elke twintig minuten. Versnipper de overblijvende takjes rozemarijn en haal de steeltjes weg.
6. Snij de derde appelsien fijn en verdeel over de bovenkant van de kalkoen in het midden. Voeg extra rozemarijntakjes toe. Laat nog dertig minuten in de oven.
7. Plaats de kalkoen op een groot bord, eventueel afgedekt met zilverpapier. Voeg de Madeira toe aan het sap in de braadslee en kook in tot nog ongeveer de helft overblijft. Voeg de kippenbouillon toe en kook nog ongeveer vijftien minuten tot twee derde overblijft. Kruid nog wat bij en plaats in een sauskannetje om te serveren.

Ziezo – zo gemakkelijk is het om een sappige kalkoen op tafel te toveren! Weet je niet goed wat aan te vangen met het gigantisch gevogeltje dat op je tafel ligt? In deze video wordt heel eenvoudig uitgelegd hoe je een kalkoen aansnijdt.
Smakelijk!

KristofFoodkalkoen,kerst,receptEen gebraden kerstkalkoen maken is een beetje zoals een rondje poker spelen... Je weet nooit hoe je moet reageren – veel of weinig inzetten, een temperatuur lager of hoger schakelen? Of wanneer je moet wachten – je kaarten neerleggen, of de kalkoen toch al uit de oven halen? Behalve wanneer...Alles voor de man met smaak!