Rosbief snijden

Ik weet niet hoe het komt maar vandaag de dag wordt er in de moderne keuken nog weinig rosbief gemaakt. Als je spreekt over rosbief hoor je dikwijls al eens iemand zeggen: “Ah ja, dat maakte mijn bomma vroeger altijd”.

Raar want het is bijzonder lekker en sappig vlees, zeker als je het op de juiste manier klaarmaakt. Andere voordelen van rosbief zijn dat het mager vlees is en dat het relatief goedkoop is.

Hieronder staat een recept waaruit blijkt dat rosbief helemaal niet oubollig is en dat je er echt wel prachtige gerechten mee kan maken!

Recept voor rosbief met asperges en garnituur:

Ingrediënten voor 4 personen:

1 kg rosbief
Boter – Olijfolie

Marinade:
1el knoflook – 1el paprikapoeder – peper – zout – 2el poedersuiker

Saus:
Braadresten – 4el witte wijnazijn – 1dl rode kwaliteitswijn – 2el dragon – rundsbouillon – peper – zout – room 40%

Asperges:
Bladerdeeg – eigeel – peper – 1kg Mechelse asperges – boter – look – peterselie

Paddestoelen:
500gr kastanje paddestoelen – boter – look – peper – zout

Aardappelen:
600gr aardappelen – 1ltr melk – look – boter – paneermeel – 30cl room – peper – zout – muskaatnoot – 50gr gruyèrekaas gemalen

Bereidingswijze:

Vlees:
Maak de marinade door alle ingrediënten te mengen. Masseer het vlees met de marinade en plaats het afgedekt in de frigo gedurende minstens 30 min.

Verhit de olijfolie en boter in een pan en bak de rosbief aan alle kanten bruin.

Leg de rosbief in een licht ingevette ovenschaal en plaats deze in een voorverwarmde oven van 175°C gedurende 30min.

Regelmatig oversausen – uithalen – inpakken in alupapier – 10min laten rusten – versnijden

Saus:
Voeg aan het braadvocht de witte wijnazijn, de rode wijn, rundsbouillon en de dragon toe. Even aan de kook brengen en voeg room naar eigen smaak aan toe. Zachtjes laten inkoken en bijkruiden. Door een zeef gieten en net voor het opdienen goed opwarmen.

Asperges:
Versnij de bladerdeeg in vier plakjes, verprikken, eigeel erover en afbakken in de oven

Schil de asperges en verwijder de harde uiteinden. Snij de asperges op de gewenste lengte en kook de asperges op Engelse wijze (water met zout).

Net voor het opdienen de asperges in kruidenlookboter kort maar hevig opbakken en op de bladerdeegjes leggen. De overige versneden en ook opgebakken stukjes verdelen over de borden.

Paddestoelen:
Borstelen, versnijden en opbakken met look en peper en zout in boter

Gegratineerde aardappelen in room met knoflook:
Aardappelen in plakjes snijden

Een vuurvaste schotel inboteren en lichtjes bedekken met geperste knoflook

De plakjes dakpansgewijs in de schotel schikken en per laag bestrooien met pezomus, kaas en look. Zorg er voor dat er drie lagen zijn

Overgieten met melk-room mengsel en afwerken met een klontje boter

In een oven plaatsen 50min / 200°C

Eventueel laten korsten onder de grill

rosbief

Op de foto hebben we de aardappelen eerst uitgestoken met een metalen ring maar laat voor het dresseren vooral uw eigen fantasie zijn gang gaan.

Als je het recept gemaakt hebt, laat dan via de comments even weten wat je er van vond.

Bedankt Ludo voor dit ‘top gerechtje’!

https://www.sixpacks.be/wp-content/uploads/2014/04/rosbief.jpghttps://www.sixpacks.be/wp-content/uploads/2014/04/rosbief-300x300.jpgKristofFoodrecept,rosbiefIk weet niet hoe het komt maar vandaag de dag wordt er in de moderne keuken nog weinig rosbief gemaakt. Als je spreekt over rosbief hoor je dikwijls al eens iemand zeggen: 'Ah ja, dat maakte mijn bomma vroeger altijd'. Raar want het is bijzonder lekker en sappig vlees, zeker...Alles voor de man met smaak!