Meteen naar de inhoud
Home » Topchefs en Westmalle

Topchefs en Westmalle

Bier aan tafel is al lang geen minderwaardig alternatief meer voor wijn. Maar niet alleen bij het eten verdient bier (lekker bier) zijn plaats. Ook in de kookpotten kan kwaliteitsbier een aanzienlijke meerwaarde bieden.

ChefsWestmalle Trappist

Een bijzonder boek is “Topchefs en Westmalle”. Kwaliteitsbier, dat staat absoluut vast. Een rijk smakenpallet dat ten volle gebruikt wordt door een hele resem topchefs. Die topchefs, dat is een uitdrukking die wel eens wordt misbruikt. Maar in dit geval moet je er geen spreekwoordelijke korrel zout bijnemen. Felix Alen (Hof te Rhode), Sergio Herman (toen nog Oud Sluis en op dat moment “maar” 2 van zijn latere 3 sterren), Jean-Marie Smets (De Eiken,  een Michelinster) en Olivier De Vinck (Kommilfoo, eveneens een Michelinstrer); de namen spreken voor zich. En allemaal werkten ze met Westmalle. Trippel of Dubbel, dat mochten ze zelf kiezen.

Gerechten

Alle gangen zijn aan bod gekomen: meer dan 30 voorgerechten, een 10-tal tussengerechten een kleine 20 hoofdgerechten en nog een lijst desserts. Zelfs aan cocktails is gedacht. Wat wel opvalt is het hoge niveau van gerechten. Geen alledaagse dingen. De chefs hebben echt alles uit de kast gehaald. Aan de stand verplicht.

Sergio Herman presenteert bijvoorbeeld “Dorade Royale met op lage temperatuur gegaarde Oosterschelde paling, gelakt met citrus en Westmalle Tripel”. Nu echt onmogelijk om het recept te volgen is het niet, maar om ‘s avonds na het werk even dit op het vuur te zetten is ook niet echt aan de orde.

Zoek je een mooi kookboek met prachtige foto’s? Dan is dit een aanrader.

Beginnende kok die eens iets wil proberen? Misschien even wachten.

Een uitdaging voor een hobbykok met liefde voor de ingrediënten nodig? Dan gaat dit boek veel plezier doen.

Conclusie: Trappist is echt een product, typisch van hier. De chefs geven inspiratie met hopen om er iets bijzonders mee te maken. Dus kopen? Ja! Zelfs al is het maar om in te bladeren.

Uitsmijter

Hoe je een flesje trappist Westmalle moet drinken: “Bewaar het bij een constante temperatuur van 12 a 14 °Celsius. Laat het minstens 1 week rusten vooraleer u het uitschenkt !” etc… etc… om te eindigen met “laat één centimeter bier in de fles. Dat is de gistbodem. Die is rijk aan Vitamine B en heeft een bloedzuiverend effect. U kunt dit restant best apart uitdrinken.” Het is maar dat u het weet.

Technische Fiche

  • Topchefs & Westmalle Meer dan 80 seizoensgerechten met trappistenbier
  • 175 blz.
  • Davidsfonds Leuven
  • Fotografie: Norbert Koreman
  • Auteurs: Norbert Koreman, Phlippe Schroeven, Joost van Roosmalen

 

Facebook Comments Box

Wat denk jij? Laat het hieronder weten!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Een cadeautje met Champagne?

Zoek dan zeker niet verder! Wij hebben prachtige en originele

gepersonaliseerde cadeaus voor elke gelegenheid in onze shop.

Bedankt voor je bezoek!
Wil je ons ook een klein beetje steunen?
Jouw LIKE op Facebook helpt ons echt vooruit!

%d bloggers liken dit: