Meteen naar de inhoud
Home » Klussen die je dit najaar nog in de tuin wil doen!

Klussen die je dit najaar nog in de tuin wil doen!

Ik zeg het niet graag maar het goede weer ligt nu toch echt al een tijdje achter ons. Hoog tijd om je tuin klaar te maken voor de winter dus. Er kruipt wat tijd in maar wie volgend jaar terug die perfecte gazon wil hebben moet nu aan de slag!

Welke klussen mag je niet overslaan in het najaar?

Wat er allemaal dient te gebeuren hangt uiteraard af van hoe je tuin aangelegd is en van de grootte van je tuin. Onderstaande zaken zijn de dingen die ik zelf altijd doe in mijn eigen tuin.

Het kan goed zijn dat je het daar helemaal niet mee eens bent en dat mag je altijd laten weten in de commentaren onder dit artikel.

Bladeren opruimen

Dat de bladeren van de bomen vallen is één van de meest opvallende veranderingen in de tuin tijdens het najaar. Persoonlijk vind ik al die bladeren in herfstkleuren best charmant maar je kan ze toch beter opruimen.

Er is discussie over want de ene tuinier zegt dat je ze moet laten liggen als een soort compost en de andere beweerd dat je ze absoluut moet opruimen.

Ik heb al gemerkt dat het gras gewoon verstikt als je alle bladeren gewoon laat liggen dus bij mij gaan ze weg.

Een compromis kan zijn dat je enkel de bladeren op je gazon verwijderd en ze tussen bomen en struiken lekker laat liggen.

Een laatste keer maaien

Ik heb graag dat alles er netjes bijligt daarom maai ik het gazon nog een laatste keer voor het echt heel slecht weer wordt. Wat ik doe is het gras ‘half-kort’ zetten. Op die manier oogt het toch netjes en zou het beter bestand zijn tegen de koude wintermaanden.

Bemesten

Wat ik ook elk jaar doe voor de winter is mijn gazon bemesten. Vroeger deed ik dat met compost die gratis kan ophalen op het recyclagepark maar nu gebruik ik daarvoor speciale meststoffen. Ik heb absoluut niks tegen compost, integendeel, maar ik merkte dat ik op één of andere manier dan toch meer onkruid kreeg tussen het gras.

De mest die je in het najaar gebruikt is ook niet bedoeld om je gras nog vlug even een groeischeut te geven maar eerder om de bodem te verbeteren enz.

Snoeien en opruimen

De laatste klus is het snoeien van bijvoorbeeld mijn druivelaars en rozelaars. Dit is nogal een specifiek klusje dus dat zoek je beter een keer op op Youtube vooraleer je daar aan begint.

Als alles klaar is ruim ik alle snoeisel op maar kijk ik ook of al mijn tuingereedschap proper en in goeie staat is. In het najaar kan je meestal wel koopjes doen in de tuincentra maar je kan evengoed even gaan rondneuzen op een gespecialiseerde website zoals Moowy.be.

 

Zo, dat is mijn najaars-routine zeg maar. Ik lees hieronder graag hoe jullie het aanpakken!

 

 

 

Facebook Comments Box

Wat denk jij? Laat het hieronder weten!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Een cadeautje met Champagne?

Zoek dan zeker niet verder! Wij hebben prachtige en originele

gepersonaliseerde cadeaus voor elke gelegenheid in onze shop.

Bedankt voor je bezoek!
Wil je ons ook een klein beetje steunen?
Jouw LIKE op Facebook helpt ons echt vooruit!