Meteen naar de inhoud
Home » champagneglas: coupe of fluit?

champagneglas: coupe of fluit?

Op zoek naar het ideale champagneglas. Een ietwat retro aandoende coupe (mooi om van die grote piramides mee te maken), of een fluitje?

De borst van de Pompadour

Meteen een eerste mythe te doorprikken. Madame de Pompadour, of Marie Antoinette, (vrouw van Lodewijk XVI) haar linkerborst zou model hebben gestaan voor de zogenaamde coupekes. Wie haar borst het ook was: het klopt niet, want coupekes bestonden al in 1670, honderd jaar voor deze dames geboren waren. De vorm is overigens ook dramatisch voor de champagne zelf:  zowel de geur als voor het koolzuur (de bubbels) zijn gelijk vervlogen.

Voor de échte liefhebbers; er is nu wel een coupe gemaakt naar een vrouwenborst. 340 (driehonderveertig!) pond en je krijgtkate moss coupe champagneglas een stel glazen thuisgestuurd. Die zijn dan wel gemaakt naar de vorm van Kate Moss haar linkertiet. Nogmaals: leuk, maar niet dat wat we zoeken voor de edele bubbels. Maar als je ze toch wilt bestellen: http://www.34-restaurant.co.uk/34-kate-moss-coupe/

De fluit van Dom Pérignon

Het fluitje dan maar? Het blijkt niemand minder dan Dom Pérignon zelf te zijn die lyrisch was over de vorm. Het stond hem toe om het dansen van de bubbels in het glas goed te bekijken. Maar de toplui van de grote champagnehuizen benadrukken dat je goede champagne niet uit een fluitje drinkt. Die vorm was goed, in 1700. Maar toen was champagne vooral leuk om naar te kijken, en was het proeven ondergeschikt…

Het fluitje blijkt vooral ongeschikt omdat het de aroma’s er niet uitgeraken, en de drank niet kan ademen.

Italië, het goede voorbeeld.

Wanneer je in Italië champagne bestelt, zal je die niet in een fluit gepresenteerd krijgen. Daar beschouwen ze het als wijn, en serveren het daarom in een wijnglas.

Als ze het echt goed kennen, een bourgogneglas voor de pinot noirs en een gewoon witte wijnglas voor blanc de blancs (chardonnay).

Probleempje

Mensen dénken dat champagne dus in een fluit hoort, en daarom doen ze het ook. Of het nu slecht is of niet. En de fabrikanten geven de consumenten gewoon wat ze vragen. Een restaurant waar ze de champagne in wijnglazen gieten, zou het aan zijn klanten mogen uitleggen..

Oplossing

Je kan ook een prachtig glas kopen. Ze staan te koop als ginglazen, maar hebben de perfecte vorm en zijn van kristal. Daarop zet je: “champagne de Luxe”, “this is not a wine glass”, “hier geen cava”, of wat je maar leuk vindt.

Klik hier voor een stel ideale glazen.

Op tijd bestellen, en giet je champagne vanaf nu in de juiste glazen !

 

 


Bezoek je geregeld de Champagnestreek of ben je dat binnenkort van plan? Bekijk zeker onderstaande links dan ook een keer.

Geschenken met champagne

Welke champagnehuizen bezoeken?

Meer weten over de Champagnestreek?

Wat moet je weten voor je vertrekt naar de Champagnestreek?

Facebook Comments Box

Wat denk jij? Laat het hieronder weten!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Een cadeautje met Champagne?

Zoek dan zeker niet verder! Wij hebben prachtige en originele

gepersonaliseerde cadeaus voor elke gelegenheid in onze shop.

Bedankt voor je bezoek!
Wil je ons ook een klein beetje steunen?
Jouw LIKE op Facebook helpt ons echt vooruit!