Meteen naar de inhoud
Home » De grootste fles champagne? Die staat in Frankrijk natuurlijk!

De grootste fles champagne? Die staat in Frankrijk natuurlijk!

Dat er in Frankrijk heel veel te zien is moeten we jullie natuurlijk niet vertellen! Van het noorden tot helemaal in het zuiden vind je honderden toffe bezienswaardigheden en ook in de Champagnestreek vind je iets heel speciaals: De grootste fles champagne ter wereld!

Dat het de grootste ter wereld is hebben de inwoners van Avize me zelf verteld maar daar ik durf er mijn hand niet voor in het vuur steken. Je weet maar nooit of een paar gekke Chinezen of rijke Arabieren er nog een veel grotere gemaakt hebben.

Dat laten we dus maar even in het midden en we concentreren ons op de grootste champagnefles ter wereld in de Champagnestreek.

De grootste fles champagne ter wereld staat in Avize!

grootste fles champagne

De exacte afmetingen ken ik niet maar je ziet het op de foto, het is wel degelijk een enorme fles! In de fles zit uiteraard geen champagne maar water dat constant in het glas ernaast loopt.

In Avize zelf heb je een paar champagneboeren, zoals Chardonnet & Fils, maar voor de rest is er in het dorpje eigenlijk niet veel te zien. De fles kan je vinden op een heuvel net buiten het dorp en vanop die heuvel heb je een prachtig zicht op de vallei van de Côte des Blancs.

TIP: Net boven de fles is ook een platformpje waar je de auto kan parkeren en waar twee tafels staan waarop je een picknick kan doen.

Andere grote champagneflessen in de streek

Vincent Gobert Romery

De fles van Avize is waarschijnlijk de grootste maar in heel de Champagnestreek ga je er nog wel wat tegen komen. Ik weet dat er in Cramant ook één staat en in de tuin van champagnehuis Vincent Gobert staat een zeer grote metalen fles waar je op kan klimmen om een glas te degusteren.

Vanop die fles bij Gobert heb je ook een waanzinnig mooi zicht!

Als je er zelf nog weet staan mag je dat altijd laten weten in de commentaren onder dit artikel.

Trouwens, nu we toch bezig zijn over grote flessen champagne kunnen we het ineens ook hebben over grote flessen waar je effectief wel uit kan drinken.

Verschillende maten champagneflessen

verschillende maten flessen champagne

De foto hierboven heb ik genomen bij een champagneboer waar we ooit op bezoek waren. In zijn assortiment zitten slechts een deel van de beschikbare flessen die je kan krijgen. Ik vermoed dat het grootste model hier een Methuselah is.

Hieronder een overzicht van alle mogelijke maten die je kan krijgen en dat zijn er 10 in totaal. Pas op, een Magnum of een Jeroboam zal je geregeld al eens tegenkomen maar voor de anderen zal je al iets beter moeten zoeken.

In welke maten kan je een champagnefles vinden?

  1. Standaardfles (750 ml): Dit is de meest gebruikelijke flesgrootte voor champagne en wijn. De standaardfles bevat 750 milliliter vloeistof en is geschikt voor individuele consumptie.
  2. Magnum (1,5 liter): Een magnumfles bevat 1,5 liter champagne, wat overeenkomt met twee standaardflessen. Magnums worden vaak gebruikt bij speciale gelegenheden en grote feesten.
  3. Jeroboam (3 liter): De Jeroboam is gelijk aan vier standaardflessen of twee magnums en bevat 3 liter champagne. Deze fles wordt meestal gebruikt voor grote vieringen en evenementen.
  4. Rehoboam (4,5 liter): Deze flesgrootte is gelijk aan zes standaardflessen en bevat 4,5 liter champagne. Het is minder gebruikelijk dan de andere grotere formaten.
  5. Methuselah (6 liter): De Methuselah is een indrukwekkende fles met een inhoud van 6 liter champagne, wat overeenkomt met acht standaardflessen. Het wordt vaak gebruikt bij zeer speciale gelegenheden.
  6. Salmanazar (9 liter): De Salmanazar is nog groter en bevat 9 liter champagne, wat gelijk staat aan 12 standaardflessen. Het wordt zelden gezien en wordt meestal gebruikt voor zeer grote festiviteiten.
  7. Balthazar (12 liter): De Balthazar is enorm en bevat 12 liter champagne, wat overeenkomt met 16 standaardflessen. Het wordt bijna uitsluitend gebruikt voor uitzonderlijke gebeurtenissen.
  8. Nebukadnezar (15 liter): Deze gigantische fles bevat 15 liter champagne, wat overeenkomt met 20 standaardflessen. Nebukadnezar-flessen zijn buitengewoon zeldzaam en worden alleen gebruikt bij zeer bijzondere gelegenheden.

Naast deze formaten zijn er nog twee andere minder voorkomende flessen, zoals de Melchizedek (30 liter) en de Midas (36 liter) maar de kans dat je die ooit tegen gaat komen is bijzonder klein.

Grote champagneflessen kopen

Ik schreef het hierboven al, Magnums en Jeroboams zijn vrij courant en zijn bij vele champagnehuizen te krijgen. Voor alle andere modellen moet je sowieso eerst eens bellen en er eventueel één bestellen.

Als je graag iemand een exclusief cadeau wil geven kan je ook altijd eens kijken bij de cadeaus met champagne die je ook kan terugvinden op deze site.

 

Als je vragen hebt over waar je de grote flessen kan kopen of beter nog, als jij weet waar ze te koop zijn mag je dat altijd laten weten in de commentaren hieronder. Ook als je zelf nog van die mega grote flessen weet staan kan je natuurlijk de commentaren gebruiken.

Tot slot, Ik heb in de loop van de jaren heel veel informatie over de streek verzameld en neergeschreven op deze site. Wie interesse heeft kan best beginnen op deze pagina: Alle info over de Champagnestreek.

 


 

 

Facebook Comments Box

1 reactie op “De grootste fles champagne? Die staat in Frankrijk natuurlijk!”

Wat denk jij? Laat het hieronder weten!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Een cadeautje met Champagne?

Zoek dan zeker niet verder! Wij hebben prachtige en originele

gepersonaliseerde cadeaus voor elke gelegenheid in onze shop.

Bedankt voor je bezoek!
Wil je ons ook een klein beetje steunen?
Jouw LIKE op Facebook helpt ons echt vooruit!