De laatste jaren kan het niet fancy genoeg zijn. Keukenmagazines en tv-chefs slaan je om de oren met dure stoomovens, elitaire Green Eggs en keukenrobots die zo goed uitgerust zijn dat jij alleen nog maar de ingrediënten hoeft klaar te leggen. Zo blijft er van je initiële kookplezier niet veel meer over. Dat is jammer, want iedereen die zich nog maar een beetje een hobbykok voelt, geniet juist van het zelf bereiden van zijn maaltijden. Van het sissen van het vlees dat je in een braadpan dicht schroeit tot het borrelen van je zelfgereduceerde jus; er is niets leukers dan zelf je eten klaar te maken!
Broodnodige materialen
Om een heerlijke maaltijd op je bord te toveren, heb je geen dure keukenapparatuur nodig. Integendeel zelfs, met een solide basis aan keukenmateriaal kom je al heel ver. Denk hierbij maar aan een degelijke pannenset en enkele potten van verschillende formaten. Verder zijn een braadpan en een steelpannetje altijd handig om in huis te hebben, net als een goed koksmes, een degelijke snijplank en een voorraad aan basisproducten in je voorraadkast.
Waar op letten bij het aankopen van een pannenset?
Wanneer je een pannenset koopt, koop je meteen een aantal pannen tegelijkertijd. Daarom is het belangrijk om goed te letten op datgene wat belangrijk is voor jou. Op die manier vermijd je een miskoop. Heb je niet zoveel ruimte in je kasten of lades? Dan is een pannenset met afneembare zijgrepen erg handig. Kook je liefst gezond? Dan zijn pannen met een antikleeflaag een echte must, want hier heb je minder vetstof in nodig dan in andere pannen. Ook de grootte van het gezelschap waar je meestal voor kookt, kan een rol spelen in je keuze van pannen. Te kleine of te grote pannen koop je beter niet, want die zul je maar zelden gebruiken.
Bewonderenswaardige braadpan
Één soort pan waar je zeker in moet investeren, is een braadpan. In zo’n pan kan je werkelijk bijna alles klaarmaken. Zeker wanneer je kiest voor een braadpan met antikleeflaag, weet je dat je een pan hebt aangekocht waar je jaren aan een stuk veel plezier aan zult hebben. Dit soort pannen is in veel huishoudens de meest geliefde pan, omdat ze licht van gewicht is, je ze gemakkelijk schoon kunt maken en je weinig vetstof nodig hebt om er toch heerlijk mee te kunnen koken. Natuurlijk vraagt dit soort braadpan wel wat extra zorgen. Zo mag je er zeker niet met metalen lepels in roeren, omdat die de antikleeflaag kunnen beschadigen. Met een kunststof lepel of een houten exemplaar, kun je wel veilig roeren en vlees omdraaien dat in je pan ligt. Als je graag hebt dat je pan lang mee gaat, stop je ze best niet in de vaatwasmachine, maar was je ze zelf af. Dat gaat gemakkelijk, want de antikleeflaag zorgt ervoor dat je etensresten gemakkelijk loskomen.