Meteen naar de inhoud
Home » Is de Speed Pedelec opnieuw de fietstrend van 2023?

Is de Speed Pedelec opnieuw de fietstrend van 2023?

Als er één ding is dat me het laatste jaar is opgevallen op fietsgebied dan is het wel dat er opnieuw veel Speed Pedelecs zijn bijgekomen!

Ik vermoed dat iedereen wel het verschil kent tussen een ‘gewone’ elektrische fiets en een Speed Pedelec maar ik geef het toch nog even mee zodat we zeker weten waarover we praten:

Een Speed Pedelec is een snelle elektrische fiets waarbij de trapondersteuning niet stopt bij 25 kilometer per uur. Door zelf mee te trappen, kunt u snelheden tot 45 kilometer per uur behalen.

Het verschil zit hem dus in de snelheid en dat maakt dat nu ook de mensen die elke dag heen en weer naar kantoor moeten er massaal de voordelen van beginnen inzien.

Hieronder bekijk ik met jullie even wat die voordelen zijn en waar je op moet letten als je een Speed Pedelec wenst aan te schaffen.

speed pedelec

Voor- en nadelen van een Speed Pedelec?

Zoals ik hierboven al schreef wordt dit vervoersmiddel steeds populairder voor het woon- werkverkeer. Een paar redenen hiervoor zijn de volgende:

  • Minder last van files! Tegenwoordig geraak je nergens meer met de auto zonder hopeloos in de file te staan. Terwijl de gewone autostrades muurvast staan wordt er steeds meer geïnvesteerd in fietsostrades en daar kan je als fietser nog rustig doorrijden.
  • Bedrijfswagens worden elk jaar meer en meer belast. (Ook in 2023 trouwens!) Als je zelf geen Speed Pedelec wil aanschaffen is de kans groot dat je bedrijf je er één kan bezorgen want fiscaal is dit een win-win situatie.
  • Tegen 45 km per uur ben je echt wel snel op je bestemming en het is een gezond alternatief.

Ook voor prive gebruik worden er meer en meer aangeschaft:

  • Heel wat wielertoeristen op leeftijd stappen over van de traditionele koersfiets naar deze snelle elektrische fiets want zo kunnen ze nog steeds mee met de groep en kunnen ze hun hobby blijven beoefenen.
  • Zoals hierboven reeds aangehaald overbrug je eenvoudig grotere afstanden dus fervente fietsers zullen hun auto nog meer laten staan. Ook als ze naar vrienden moeten die nét wat verder wonen.
  • De prijs is stevig gezakt ondertussen en er zijn ook veel meer modellen beschikbaar. Ik zag bijvoorbeeld op Van Sprint dat je ze tegenwoordig echt wel in alle soorten kan krijgen. Dames en heren modellen, fatbikes, modellen met een zijspan en zelfs een plooifiets kan je nu als Speed Pedelec krijgen.

Uiteraard zijn er ook nadelen aan een Speed Pedelec dus het is belangrijk dat je die ook kent vooraleer je naar de winkel loopt. Deze fietsen gaan even snel als een bromfiets en moeten bijgevolg dezelfde regels volgen: nummerplaat, verzekering, inschrijving, helm, rijbewijs A of hoger, enz.

Laat dit natuurlijk geen reden zijn om er geen te kopen want de voordelen zijn nog altijd groter dan de nadelen!

Oh ja, nog één ding waarvan ik denk dat iedereen het wel met me eens is: Keep it cool mensen… Hou je aan de regels zodat het voor iedereen aangenaam blijft!

Het is niet omdat je 45 kan rijden dat je dat ook overal mag. Elke keer als ik klachten hoor over Speed Pedelecs dan gaat het over gekken die veel te snel ergens voorbij vliegen. Dit ligt natuurlijk niet aan de fiets zelf maar aan de bestuurder.

Wat denken jullie ervan? Heb je er al één of ga je er één aanschaffen? Laat het even weten in de commentaren hieronder!

 

Facebook Comments Box

Wat denk jij? Laat het hieronder weten!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Een cadeautje met Champagne?

Zoek dan zeker niet verder! Wij hebben prachtige en originele

gepersonaliseerde cadeaus voor elke gelegenheid in onze shop.

Bedankt voor je bezoek!
Wil je ons ook een klein beetje steunen?
Jouw LIKE op Facebook helpt ons echt vooruit!

%d bloggers liken dit: