Meteen naar de inhoud
Home » Barbecook rookoven

Barbecook rookoven

Barbecook rookoven

Een leuk idee: een rookoventje, lekker BBQ’tje houden!

Ik lust ook graag smoky whisky dus ik zag het wel zitten. Voor de zekerheid heb ik toch maar even uitgezocht waarom een toestel zoals de Barbecook rookoven een goed of een slecht idee zou zijn.

Hieronder een opsomming van de feiten.

Waarom voedsel roken?

Koud roken?

Je kan voeding “koud roken”. Dat gebeurt rond de 30 graden en is bedoeld om je producten langer te bewaren. Sinds de komst van de koelkast en diepvries lijkt me dat overbodig.

Warm dan maar?

Het alternatief is “warm roken’. Daarmee kan je het product garen en een specifieke rooksmaak geven.

Gezond!

barbecook rookoven

Barbecook verklaart onomwonden: “roken is een van de zuiverste en gezondste manieren om voedsel te bereiden, want je hebt er geen vet of olie voor nodig”.

Iets wat misschien niet iedereen leest wanneer hij zo een rookoventje aanschaft, is dat de fabrikant aanraadt om alles eerst te pekelen.

“Vlees of vis die je warm wil roken moet je vooraf pekelen. Dat doe je door grof zout te mengen met kruiden naar wens, je voeding erin te wentelen en erin te laten rusten. Hoe lang je moet pekelen hangt af van het ingrediënt. Zodra klaar spoel je alle pekel goed af en droog je de voeding grondig.”

(http://mijn.barbecook.com/producttips/rookoven/aan-de-slag-met-de-rookoven)

Gerechtje!

Vanwege barbecook: gerookt varkensvlees:

  • 12 tot 24 uur laten trekken in de marinade….

  • droogdeppen

  • 3 à 4 uur in de rookoven

Ongezond!

Het wereldkankeronderzoekfonds verklaart onomwonden: “vermijd het eten van bewerkt vlees om uw risico op kanker te verlagen.”

Bewerkt vlees verwijst naar vleesproducten die zijn:

  • gerookt, zoals gerookte ham
  • gezouten, zoals worst en salami
  • geconserveerd op een andere manier door toevoeging van conserveringsmiddelen, zoals veel vleeswaren

lees er hier meer over: http://www.wcrf.nl/kankerpreventie/voeding/vlees.php

Conclusie voor de Barbecook rookoven

Ik heb zelf nog getwijfeld. Gezond of ongezond, dat zal allicht voer voor discussie zijn en blijven. Maar de waarschuwing op de verpakking dat al het vlees eerst moet gepekeld (24 uur in een pekelbad!) worden, dat is er mij toch wat teveel aan.

En het koud roken (minstens 4 uur !) zie ik eigenlijk ook niet zitten, wegens niet echt zinvol.

Wat moet een BBQ zijn? Met vrienden, ontspannen, lekker stukje vlees er op. Geen dagen van op voorhand met pekelbaden zitten experimenteren. Dus voor mijn activiteiten is de barbecook niet echt geschikt.

 

Facebook Comments Box

Wat denk jij? Laat het hieronder weten!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Een cadeautje met Champagne?

Zoek dan zeker niet verder! Wij hebben prachtige en originele

gepersonaliseerde cadeaus voor elke gelegenheid in onze shop.

Bedankt voor je bezoek!
Wil je ons ook een klein beetje steunen?
Jouw LIKE op Facebook helpt ons echt vooruit!

%d bloggers liken dit: