Spaghetti, supermakkelijk om te maken maar velen slagen er toch in om dit gerecht niet te maken zoals het wel zou moeten.
Het is bijna ongelooflijk op hoeveel manieren mensen er in slagen om de spaghetti verkeerd te maken.
Hieronder staan de 6 meest gemaakte fouten op een rijtje. Doe er je voordeel mee zou ik zeggen!
6 manieren om spaghetti verkeerd te maken:
Fout 1: Kook de spaghetti plat.
Voor Spaghetti en bij uitbreiding alle pasta moest het verboden zijn die te lang te laten opstaan. Een plakkerige smaakloze pap zal je deel zijn. Pasta moet al dente zijn. (punt)
Fout 2: Doe olijfolie in het water
Dit is een totaal overbodig iets. Helpt om de spaghetti niet te doen plakken denken sommigen. Onzin! Gewoon koken in voldoende grote pot met veel water.
Fout 3: Gebruik verwerkte tomaten
Om te beginnen; gebruik tomaten (behalve in je bolognaise, maar dat lees je verder!!). Een tomaat is een verse groente die je wast en snijdt. Het voordeel van een blik tomaten concassé, aangelengde puree of andere potjes en pakken ontgaat me.
Zonder veel verder uit te wijden: je koopt toch ook geen kant-en-klare soep?
Fout 4: Maak het verkeerde klaar
Bolognaise is géén groentensaus. Ui, wortel en selder, dat moet er in. Geen tomaten. Geen champignons. Geen courgetten. En het is een vleessaus met kalf of rundsgehakt. Uren pruttelen moet dat. Rap een goede spaghetti maken? Ik dacht het niet.
Zoek dus het juiste recept, ook al ben je zeker dat jij de topchef bent en dat er niets lekkerder is dan jouw pasta. Zelfs wanneer je kinderen dat beamen.
Fout 5: Verzuip je pasta
Nu je dankzij het vorige puntje op internet het goede recept hebt gevonden, heb je dus een lekkere geconcentreerde saus gemaakt. Die meng je onder de pasta. Maar je eet dus wel pasta met saus en niet omgekeerd!! Doordat de smaak zo geconcentreerd is, heeft een enorme kwak ook absoluut geen zin.
Overigens: je mengt de saus en de pasta wel voor je die opdient. Dus geen hoop spaghetti en daar bovenop de saus..
Fout 6: Hakken maar !
OK, de pasta staat op tafel. Nog een laatste mogelijkheid om het toch te verknoeien:
Snij je pasta fijn tot de pasta en de saus één grote pap worden. Jammer voor de kindjes dat ze het zo moeten beginnen eten, maar eens ze tanden hebben zou het toch anders moeten.
Nog een kleine tip voor zij die zoals echte Italianen willen eten: Pasta eet je niet met mes en vork. Maar dat wist je al. Pasta moet je echter ook niet met je vork opdraaien in je lepel. Echte Italianen gebruiken geen lepel. De kromming van het bord is voldoende. Eten met 1 hand is dus perfect voor hen.
Iedereen denkt dat zijn pasta thuis de lekkerste is dus als je denkt: 1 van die 6 punten doe ik lekker wél en toch heb ik het beste gerecht… bezorg ons gerust jouw gouden tip!
Volg mij op Social Media:
Gebruik tomaten uit blik! Ze zijn in het juiste seizoen geoogst en zitten boordevol smaak. De flauwe watersmaak van de serretomaten die je hier in België krijgt, zullen niet bijdragen aan een smakelijke bolognaisesaus.
Wortel en selder hoort er eigenlijk ook niet in … enkel ui, gehakt en tomaten, peper, zout, en droge witte wijn. Smakelijk!
Het Decreet van de Academia Italiane della cucina (officieel deposit van 17 oktober 1982) zet volgende dingen op een rijtje; (heb de Engelse versie genomen, dat begrijpen meer mensen):
Ingredients
300 gr. beef cartella (thin skirt)
150 gr. pancetta, dried
50 gr. carrot
50 gr. celery stalk
50 gr. onion
5 spoons tomato sauce or 20 gr. triple tomato extract
1 cup whole milk
Half cup white or red wine, dry and not frizzante
Salt and pepper, to taste.
Dus WEL WORTEL. WEL SELDER en een beetje tomatenpuree, maar GEEN bak tomaten.
Dus beste Carlo, je saus kan wel lekker zijn, ik wil ze zelfs proberen, maar "echte bolognaisesaus"? Neen.
En nog een "wistjedatje": deze saus hoort eigenlijk niet op Spaghetti !! (wel tagliatelli)