Meteen naar de inhoud
Home » Het beste cafe van de wereld.. Maar volgens wie??

Het beste cafe van de wereld.. Maar volgens wie??

Heuglijk nieuws voor bierminnend Vlaanderen. Het beste cafe van de wereld staat (alweer) bij ons! Het gaat om cafe ‘In de Verzekering tegen de Grote Dorst‘ uit het Vlaams-Brabantse Eizeringen.

Goed nieuws, dat wel, want reclame voor ons Belgisch bier is altijd meegenomen maar serieus, wie beslist in godsnaam dat dit het beste cafe van de wereld is?? Het cafe waar het over gaat mag dan wel een exclusieve bierkaart hebben maar het is enkel open op zondagmorgen en laat dat nu net een moment zijn dat serieuze mensen niet op cafe gaan. Trouwens ze hebben ook een online winkel waar je het grootste deel van hun bieren kan bestellen dus daarvoor moet je al niet naar Eizeringen trekken.

Nee, geef mij dan maar mijn vaste stamkroeg die bijna elke dag open is en waar je niet moet drummen om er binnen te geraken. Ik ga wanneer ik wil, kom altijd dezelfde cafe-vrienden tegen en als hij goedgezind is doe ik op mijn gemak een uitleg tegen de cafebaas. Meer moet dat in godsnaam toch niet zijn voor de gewone Vlaming?!

In het artikel van hln.be staan nog een aantal andere adressen van bij ons die ook in de prijzen gevallen zijn:

 • Café Kulminator uit Antwerpen, De Heeren van Liedekercke, Chez Moeder Lambic Fontainas, Brouwerij Cantillon en ’t Brugs Beertje.

Dus wat mij betreft felicitaties voor de winnaar maar ik heb er toch mijn bedenkingen bij. Voor mij is een café een plaats waar je terecht kan als je dorst hebt en niet enkel op zondagmorgen. Ik weet niet wat jullie er van denken maar ik lees graag jullie mening in de commentaren!

Meer info over ‘het beste cafe van de wereld’ vind je op hun website: http://www.dorst.be/ (Die domeinnaam vind ik dan weer wel goed gevonden.)

Ben je op zoek naar andere goede biercafe’s dan moet je zeker ons artikel over De beste cafe’s van Vlaanderen eens lezen.

 

Facebook Comments Box
Tags:

3 reacties op “Het beste cafe van de wereld.. Maar volgens wie??”

 1. Onze herberg is een ode aan het Vlaamse volkscafé. Indien we het café niet hadden overgenomen dan was het verdwenen en stonden er nu een paar appartementen in de plaats. Werden de de openeningsuren na de overname aangepast? Neen. Hoegenaamd niet. Ook de vroegere uitbaatster Margriet hield haar café de 30 jaar daarvoor ook enkel open op zon- en hoogdagen van 10u tot 13u30 en ter gelegenheid van uitvaarten. Tot op de dag van vandaag is dat nog altijd zo. Eigenlijk is de herberg zelfs veel meer open dan die officiële openingsuren, want het is een van die cafés die je ook privé kan huren met familie of vrienden.
  Kritiek op onze openingsuren horen we al jaren. Meestal van mensen die nog nooit een voet in de herberg gezet hebben. Soms ook van mensen die wel regelmatig langskomen. Waarom ? Omdat ze in Eizeringen de ongedwongen volkse sfeer kunnen beleven die op zovele andere plaatsen verdwenen is. Waar vreemden die naast elkaar zitten, ineens met elkaar een praatje slaan. Waar rang of stand geen rol speelt.
  Gelukkig zijn wij niet de enigen in Vlaanderen die naast een full-time job in de week er in hun vrije tijd nog een kroeg op nahouden. En dat is maar goed ook, want het tempo waaraan de volkscafés verdwijnen is schrikbarend. Met elk café dat verdwijnt, verdwijnt ook een stukje sociaal weefsel. De Eizeringse zondagse traditie, om na de hoogmis nog samen met de buren een pint of een koffie te drinken, kon door de overname gevrijwaard worden.
  Met plezier loopt zelfs ons moeder van 74 elke zondag ettelijke tientallen keren de keldertrap op en af om de bieren op te halen voor onze gewaardeerde klanten, zowel voor de dorpelingen van Eizeringen, als voor de handelaar uit de Westhoek (die na het sluiten van zijn eigen zaak snel in zijn auto spong om toch nog tegen 13u aan te komen) als voor de Canadese toerist die speciaal met de lijnbus vanuit Brussel naar Eizeringen pendelt. Wij beseffen maar al te goed dat mensen soms veel moeite doen om bij ons een lekkere geuze of oude kriek te komen degusteren. Wij hebben daarvoor het grootste respect.
  "Trouwens ze hebben ook een online winkel waar je het grootste deel van hun bieren kan bestellen dus daarvoor moet je al niet naar Eizeringen trekken." Dat argument doet afbnreuk aan de inspanningen van de vele caféuitbaters in Vlaanderen die enkel bieren op de kaart staan hebben die je ook in elke Colruyt of Delhaize kan vinden. Want dat zou betekenen dat je dan ook bij hen niet zou moeten langsgaan. De helft van de webshopklanten verkiest zelfs om hun bestelling in de herberg op te halen. Er staan bij ons – enkel wat geuze, kriek en andere lambiekbieren betreft – meer dan 110 producten op onze bierkaart. Veel meer dan er in de shop worden aangeboden. Wij hebben meer lambieken van het vat dan eender welke andere horecazaak in de wereld. Op zich is dat allemaal wel leuk maar eigenlijk niet zo belangrijk. In essentie gaat op café gaan over sfeer, vriendschap en gezelligheid. En… er zijn zelfs mensen die dat graag op een zondagvoormiddag of -middag beleven. Voor ieder wat wils.
  Daarom Kristof, sleur jezelf uit bed zondagmorgen. Sleep je van achter die laptop,. Kom eens ter plekke voor een zondags aperitief en een namiddagje Pajottenland (want er zijn nog zoveel andere mooie plekken in onze streek). Dat is nog steeds de beste manier om iets à fond te beoordelen. Ik trakteer je alvast een lekkere lambiek. Steeds welgekomen! 🙂

  1. Dag Yves,

   Ik ben blij met je reactie en een bezoek staat zeker op de planning. Ik ben in het Pajottenland trouwens al in verschillende leuke zaken geweest.

   Met mijn artikel wil ik dan ook geen afbreuk doen aan de gezelligheid/kwaliteit van jullie zaak want ik ben ervan overtuigd dat dat allemaal in orde is. Ik ben gewoon van mening, en ik denk vele anderen met mij, dat het vreemd is om een café te kiezen dat zo’n beperkte openingsuren heeft.

   Desalniettemin, proficiat met jullie overwinning. (En ik zal na mijn bezoek ook niet nalaten om een artikel te schrijven 😉 )

 2. carl dewever

  Zalig aan ’t café vind ik de stilte. Geen muziek, enkel het geroezemoes, de gesprekken van vrienden onder mekaar…
  En dan de kachel op koude winterdagen.
  Ik ben van Eizeringen, dus een beetje bevooroordeeld, het café speelt een belangrijke rol in ’t dorp maar ik zie ook perfect
  waarom buitenstaanders van heinde en ver naar hier komen voor dat stukje niet-gemaakte authenticiteit en sfeer

Wat denk jij? Laat het hieronder weten!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Een cadeautje met Champagne?

Zoek dan zeker niet verder! Wij hebben prachtige en originele

gepersonaliseerde cadeaus voor elke gelegenheid in onze shop.

Bedankt voor je bezoek!
Wil je ons ook een klein beetje steunen?
Jouw LIKE op Facebook helpt ons echt vooruit!