Meteen naar de inhoud
Home » Barbecuetip van de dag: leer vuur maken

Barbecuetip van de dag: leer vuur maken

De barbecue aansteken, daar bestaan verschillende manieren voor. De mensen met een gasbarbecue (Opgelet: volgens Sergio H. is dat niet echt barbecueën) draaien gewoon aan de knop. Voor gebruikers van houtskool is zijn er tal van zaken op de markt:

Allerhande soorten spiritus geven goede vlammen. Maar er zijn enkele nadelen:

  • De dampen wil je niet in je voeding. Daarom is het best de kolen die je op die manier aansteekt volledig te laten opbranden, en pas te beginnen wanneer de bijgevulde lading ook witgloeiend is. Niet echt een snelle manier om te beginnen grillen uiteraard.
  • Dosering: hoeveel kap je er op? Voldoende voor een deftig vuur, maar niet teveel, want je wilt geen uitslaande brand.. Moeilijk te bepalen dus.
  • Als het niet goed brandt: zeer gevaarlijk om er nog bij te kappen. Groot gevaar om op dat moment brandwonden op te lopen.

Krantenpapier: Een hele hoop krantenpapier geeft kortstondig wat vlammen, maar onvoldoende om de kolen aan het gloeien te krijgen. Bovendien zorgt het ervoor dat er nadien onvoldoende zuurstof aankan, en verhindert het dus een goede verbranding.

Barbecuetip van de dag: Leer echt vuur maken.

Maak een torentje met heel erg kleine stokjes hout (formaat lucifer) onderaan, en zo een toren. Naar boven toe mogen de stokjes een beetje groter worden. Steek onderaan aan. Op die manier steken de onderste stukjes hout de bovenste aan, en heb je tegelijk het positieve effect van een “schouw”. Als dat stapeltje goed brandt, mogen de kolen erbij worden gedaan. Met voldoende ervaring en de hulp van een zacht windje heb je in een half uur witgloeiende kolen.

Zij die echt willen mogen bij bovenstaande tip een aanmaakblokje gebruiken. Bekijk wel even dat ze wat natuurlijk zijn. Het is niet de bedoeling chemische wolken te gaan kweken.

Houtschilfers kan je gemakkelijk zelf maken.

Houtschilfers kan je gemakkelijk zelf maken.

Het hout stapelen tot een torentje.

Het hout stapelen tot een torentje.

In brand steken en de kolen er op!

In brand steken en de kolen er op!

Eerder verschenen:

Tip 1: Leg je vlees koel 

Tip 2: Red je brochettes

Tip 3: blusmateriaal

Tip 4: gebruik een tang

Facebook Comments Box

2 reacties op “Barbecuetip van de dag: leer vuur maken”

Wat denk jij? Laat het hieronder weten!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Een cadeautje met Champagne?

Zoek dan zeker niet verder! Wij hebben prachtige en originele

gepersonaliseerde cadeaus voor elke gelegenheid in onze shop.

Bedankt voor je bezoek!
Wil je ons ook een klein beetje steunen?
Jouw LIKE op Facebook helpt ons echt vooruit!